Att göra

Turkiskt bad (Hamam).

För många som åker till Istanbul är ett besök på ett turkiskt bad en självklarhet. De turkiska baden är världsberömda och finns över hela Istanbul. Dessa ång- och hetluftsbad har en lång tradition som sträcker sig tillbaka till den bysantinska tidsepoken och är härligt avkopplande. De flesta turkiska bad har dessutom massage och skrubbning som ger dig en riktig SPA-känsla.

Röka vattenpipa (Nargile).

Att röka Nargile i Istanbul är att ta del av Istanbuls kultur. Nargilen härstammar från Indien, men istanbulborna har rökt vattenpipa sedan 1600-talet. Det finns gott om caféer där du kan luta dig tillbaka och njuta av en vattenpipa. Ett av de mysigaste ställena är Yeni Marmara som ligger nära havet strax söder om den Blå Moskén. Där kan du sitta på terrassen med din vattenpipa och njuta av den vackra utsikten. Det finns många olika smaker att välja på, smaker som frukt (äpple är populärast), kaffe, mint och choklad.

Shopping

Om du vill shoppa har du kommit till rätt stad. I Istanbul finns det massor av marknader, basarer och köpcentrum. Även om du inte gillar att shoppa så är det ändå ett stort nöje att  promenera omkring i folkvimlet på Istanbuls basarer och marknader omgiven av exotiska smaker och dofter. Här följer några tips på bra shoppingplatser:

Grand Bazaar (Kapali Çarsi) är Istanbuls största marknadsdistrikt. På Grand Bazaar finns tusentals butiker som säljer allt mellan himmel och jord. Här kan du promenera runt i en labyrint av sluttande gator och gränder för att shoppa souvenirer, mattor, tyg, väskor och skor. Om du beger dig till nordöstra delen av Grand bazaar kan du göra riktiga fynd.

Kadinlar pazari är en marknad som har fräscha livsmedel. Här kan du bland annat shoppa goda korvar, ostar, torkad aprikos, nötter och oliver.

Misir çarsisi (egyptiska basaren). Den egyptiska basaren är en explosion av dofter och smaker. Shoppa kryddor, kaffe, rysk kaviar och färsk frukt. De bästa priserna finner du i någon av Misir çarsisis gränder.

Underjordiska basaren (Bakirköy Aliservis) är Istanbuls mest prisvärda marknadsplats för kläder och skor. Här är kvaliteten på produkterna ofta något högre än på de flesta andra marknader. Istanbulborna åker ofta hit för att shoppa. Fynda bland tröjor, skor och kostymer.

Cevahir shoppingcentrum är Istanbuls största shoppingcenter. Cevahir är tio våningar högt och har massor av butiker, men här finns också restauranger, livsmedelsbutiker, biograf och en gigantisk nöjespark.

Hyr en bil

Hyr en bil under en dag och utforska området runt Istanbul. Det går bra att hyra på såväl flygplatsen som inne i stan. Tänk på att vissa vägsträckor kan ha tullar. Vi rekommenderar Biluthyrning.com för bästa pris på biluthyrning. De jämför inte bara priser utan ställer hyrbilsföretagen mot varandra vilket ledar till mycket låga priser.

Booking.com