Sevärdheter

Basilikacistern (Yerebatan Sarnici)

Denna stora, och oerhört vackra, bysantinska vattencistern var från början ett palats som byggdes om till en vattenreserv på 500-talet. Då var den fylld med 80 000 liter vatten. Idag är Basilikacisternen en populär turistattraktion.

Det är en magisk känsla att gå omkring på de små broarna över vattnet som täcker botten av cisternen. I vattnet simmar karp och guldfiskar. Inredningen i basilikacisternen är mycket vacker med sina 336 imponerande pelare och välbevarade statyer.

I basilikacisternen framförs även turkisk musik, flamenco och klassisk musik. På sommaren kan det också vara riktigt uppfriskande att gå ner i den svala cisternen. En härlig bonus!

Blå moskén (Sultan Ahmetmoskén)

Den Blå Moskén stod klar 1606 och är en av världens mest kända religiösa byggnader. Insidan av moskén är dekorerad med ett mycket vackert blått kakel i olika nyanser. Den Blå Moskén har 6 stycken imponerande minareter och 250 fönster. Det är gratis att gå in i den imponerande Blå Moskén, så ta tillfället i akt.

Hagia Sofia

Hagia Sofia är en kyrka från 500-talet och var då världens viktigaste och största kyrka. När Osmanerna övertog Konstantinopel år 1453 gjordes kyrkan om till en moské. Idag är Hagia Sofia en av världens mest imponerande byggnadsverk och är ett museum som definitivt är värt ett besök, oavsett du gillar historia eller inte.

Topkapipalatset

Topklapipalatset byggdes klart på 1460-talet och var de osmanska sultanernas bostad i över 600 år. Topkapipalatset byggdes ut genom åren och blev ett stort komplex av byggnader och gårdsplaner. Här fanns moskéer, sjukhus, bageri och ett stort harem.

1923 såg Kemal Atatürk till att Topkapipalatset blev ett museum. Topkapipalatset har även reliker som sägs komma från profeten Muhammed: hans svärd, kappa, fotavtryck och en del av hans skägg.

Booking.com