Mat & Dryck

Mat

Det finns hur många mathak och restauranger som helst i Istanbul. I Istanbul finner du såväl internationell som turkisk mat.

I Istanbul är det mycket populärt att äta Meze. Meze är ett antal smårätter som kan bestå av olika yoghurtröror som till exempel tjadjik (turkiets motsvarighet till grekernas tzatziki), vindolmar fyllda med ris och kött, ezmer som är en stark tomatblandning med chili och lök och Börek, en kryddig smördegsrulle med getost. Ofta äts denna plockmat innan huvudrätten, men det finns gott om restauranger som enbart serverar underbart goda Mezerätter.

Turkiska köttbullar (köfte), som ofta serveras på serveras på spett, är gjorda av lammfärs och färska örter. De finns även med nötkött. Köfte är mycket populärt bland turkarna och är riktigt smaskigt.

Prova den traditionella kryddiga grytan casserole som innehåller kyckling, skalddjur eller nötkött samt grönsaker och champinjoner. Casserole serveras med bröd och är riktigt god.

Prova gärna också att ta en dönerkebab. Dönerkebaben i Istanbul är ofta billig och god. En dönerkebab är samma sak som det vi i Sverige kallar för kebab, men kebab är egentligen ett samlingsnamn för grillrätter.

Grillade kötträtter är också populära i Istanbul, liksom färsk fisk som serveras grillad, stekt, inlagd eller friterad. Lämna inte Istanbul utan att ha ätit grillat kött och stadens fantastiska fiskrätter!

Dryck

Till maten dricker istanbulborna oftast vatten och efter maten dricks det kaffe eller te. Kaffet serveras i små koppar och är ofta mycket starkt och innehåller mycket sump. Teet är ofta sött och har en smak av äpple. Det finns även svart te.  En annan populär dryck i Turkiet är Ayran som är en yoghurtdryck .

Det turkiska ölet är värt att prova och smakar helt okej. Populära sorter är Effes, Pilsen och Tekel Birasi.

Det finns även turkiskt vin. Vinet kanske inte håller riktigt samma höga klass som vinerna från de stora vinproducerande länderna, men visst finns det hyfsade viner från Turkiet. Naturligtvis kan du även köpa importerade viner och ölsorter i Istanbul.

Raki är en spritdryck som liknar den grekiska Ouzon och har en smak av anis. Raki blandas ut med vatten och blir då vitgrumlig.

Booking.com