Viktigt att veta
Turkiet har sedan flera årtionden varit ett av de populäraste resmålen bland svenskar. Men om du inte rest dit förut och har en planerad resa framför dig finns det ett par saker som kan vara bra att veta.
I den här artikeln får du därför en kort genomgång av vad som kan vara bra att ha koll på inför din resa till Turkiet.
Resehandlingar
Till att börja med är det viktigt att du ser till att du har giltiga resehandlingar när du ska resa till Turkiet. Därför bör du se till att du har ett giltigt pass och införskaffar det innan din resa. Det är också bra om du kontrollerar aktuella inresebestämmelser om vistelse i Turkiet. Sedan 2021 får svenska medborgare vistas i landet i upp till 90 dagar utan visering. Därefter måste du ansöka om uppehållstillstånd och få det godkänt för att få stanna i landet.
Vaccinationer
Utöver grundskydd rekommenderas vaccinering mot hepatit A. Planerar du att stanna i över tre veckor rekommenderas det även att du vaccineras mot hepatit B. Du kan läsa mer om vaccinen på Vacciner.nu.
Reseförsäkring
Har du hemförsäkring ingår oftast en reseförsäkring om du ska semestra i upp till 45 dagar. Men du kan även välja att köpa till en försäkring i samband med att du bokar din resa med det resebolag du reser med. Det varierar vad försäkringen täcker men det kan vara bra att ha en ifall du exempelvis skulle bli sjuk eller skada dig eller om flyget blir inställt.
Ambassader
I Turkiet finns det flera svenska ambassader. Det finns till exempel en i Istanbul och en i Ankara. Dit kan du vända dig ifall du får problem med ditt pass.
Valuta
I Turkiet har de lira som valuta. Men på många ställen i Turkiet kan du även använda dig av euro men det kan bli lite dyrare. Många rekommenderar att du växlar till lira innan din avresa för att slippa hitta ett växlingskontor eller bankomater. Det går att ta ut sedlar med svenska betalkort på bankomater mot en avgift. På en turkisk lira går 1,8 svenska kronor (feb 2023). För aktuell valutakurs rekommenderar vi Växla.nu.
Larmnummer
Behöver du tillkalla en ambulans, brandkår eller polis kan du använda dig av numret 112 i Turkiet. För att få tag på en lokal polis ringer du 153. Du kan också vända dig till SOS international för att få den hjälp du behöver. Landskoden i Turkiet är +90.
Språk
Turkiets officiella språk är turkiska. Men i storstäder och på turistorter kan du använda dig av engelska. Förutom turkiska talar de även arabiska och persiska.
Tidsskillnad
Turkiet ligger två timmar före Sverige. Alltså om klockan är 14 i Sverige är klockan 16 i Turkiet.
Åldersgränser
I Turkiet behöver du vara 18 år gammal för att köpa och dricka alkohol. För att hyra bil behöver du vara 21 år och ha haft körkort i minst ett år.
Ingen adapter behövs
Du behöver inte köpa någon adapter för att kunna ladda din mobil. De har samma typ av stickkontakter i Turkiet som vi har i Sverige. Däremot kan det alltid vara smart att packa med en powerbank på resan så slipper du leta eluttag.
Väder
I Turkiet har de milda vintrar. I Istanbul kan medeltemperaturen under januari och mars månad ligga på 4 grader och kan gå ner ytterligare till någon minusgrad. Men medeltemperaturen för hela Turkiet under vintern ligger på 15 plusgrader. Under våren stiger temperaturen ytterligare och är mellan 15 och 18 grader. Under sommarmånaderna kan det bli upp till 34 grader. Även hösten är varm och medeltemperaturen ligger mellan 31 och 21 grader.
Sociala medier
När du reser till Turkiet är det viktigt att du tänker på vad du lägger upp från landet på dina sociala medier. Att förolämpa Turkiets ledare eller president kan leda till ett fängelsestraff. Du får inte heller visa att du tillhör organisationer som arbetar mot Turkiets makthavare.